zoeken
blog

Schrijven bij Kantlijn verveelt nooit

Sinds de zomer van 2021 geef ik schrijfles aan 'Kantlijners'. Dit zijn mensen uit Amsterdam die enige 'tegenwind' in het leven hebben ondervonden. Schrijverscollectief Kantlijn organiseert voor hen tweemaal per week gratis een schrijfles. Onder leiding van een docent schrijft men een tekst en leest deze hardop voor. Een selectie van de teksten verschijnt op de achterpagina van de Amsterdamse Daklozenkrant.

Het programma is vrij; het gaat erom dat deelnemers twee uur bezig zijn met een onderwerp en daarover schrijven. De schrijfles kent geen drempel en geen specifiek doel. iedereen is welkom.

Schrijven zonder doel; ik gebruik het regelmatig in mijn trainingen als opmaat voor professionals die creatiever willen gaan schrijven. Freewriten noem ik dat. Maar bij Kantlijn staat het schrijven op zichzelf.

Het effect van deze aanpak is bijzonder. Na een korte introductie van het thema volgt er een levendig gesprek. Soms praat men door elkaar, maar toch is iedereen respectvol naar elkaar. Ikzelf geniet erg van deze 'groepsgesprekken'. En ik weet: mijn collega-docenten ook.

Het zijn dan ook lieve Amsterdammers die elke week naar de schrijfles komen. Mannen, vrouwen, zelfstandig wonend of dakloos, het maakt niet uit. Ze komen trouw en doen ijverig mee. Mij leert de aanpak van Kantlijn dit: wat is het heerlijk als er vanuit werk of maatschappij géén regels of voorwaarden worden opgelegd. Iedereen is welkom en iedereen kan ook schrijven. Want schrijven bij Kantlijn verveelt nooit.

 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

blog spiegelbeeld