zoeken
blog

Korte verhalen vertellen

Nieuws is gebaat bij het afwijkende: man bijt hond. Dit geldt ook voor schrijvers van korte verhalen. Hoewel we graag naar mooie mensen kijken, vallen uitzonderingen meer op: een ooglap, een slepend been, een zenuwtrek; het heeft onze onmiddellijke aandacht.

Naast het afwijkende is het persoonlijke ons dierbaar. A.L. Snijders was daar een ster in. Op 5 november 2001 schreef Snijders een Zeer Kort Verhaal (ZKV) waarin hij herinneringen ophaalt aan twee personen: Alex Pendrecht uit Antwerpen en zijn beste vriend Boris Houtland uit Amersfoort. Boris bedriegt zijn vriend met zijn vrouw, maar daar gaat het hier niet om.

Het persoonlijke begint al met de namen. Namen die je niet meer vergeet. Want dat is een tip van onze andere grote verhalenschrijver: Gerard Reve. Kies namen, zegt deze, die ver uit elkaar liggen. Weg dus met Janssen en Cornelissen, ga voor Pendrecht en Houtland. Ze verwijzen beide naar land, naar aarde, naar bossen, de habitat van het verhaal.

Alex Pendrecht gaat studeren in Amsterdam waar de ikpersoon hem ontmoet. Zijn beste vriend Boris Houtland komt uit Amersfoort. Zie je wat Snijders doet? Driemaal A: Antwerpen, Amsterdam, Amersfoort. Alliteratie als stijlfiguur tezamen met het contrast tussen stad en platteland. Wil je meer weten of zelf een ZKV schrijven? Teken je dan in op Schrijf een Zeer Kort Verhaal op 14 januari 2022.

<< Ga terug naar de vorige pagina

blog spiegelbeeld